Hvordan kan jeg låne penger til båt?

Til tross for at vi har et lite båtvennlig klima i Norge, så er det flere og flere som investerer i egen båt. Drømmen om å seile ut i det norske farvann mens roen senker seg inn i sjelen er noe vi alle kan føle på i blant. Men før roen i det hele tatt er i nærheten av å senke seg i maritime omgivelser, så blir man først nødt til å kjøpe en båt. Og det kan for mange by på noen utfordringer.

Fritidsbåter kommer i alle prisklasser og varianter. Etter å ha sjekket tilbudene som finnes på Finn.no fant jeg båter som gikk helt ned til 10,000 og noen som kostet et par millioner kroner. Med andre ord: man kan helt selv velge hvilken prisklasse man ønsker å operere i. Allikevel har jeg full forståelse for at komforten ikke er den samme ved å tøffe rundt i en BB 11-jolle som det er å cruise i en Nor-Dan Searider med overnattingsplass og solid motor. Og heldigvis er det slik at det finnes finansielle løsninger for deg som ikke har spinket og spart i årevis. Du kan nemlig få båtlån på flere forskjellige måter.

Jeg skal gå gjennom de tre mulighetene du har for å få lån i Norge: privatlån, lån med båt eller andre eiendeler som sikkerhet og lån uten sikkerhet.

Privatlån

Den minst kompliserte og vanligste formen for lån er den man gjør blant venner eller familie. Hvis du har bekjentskaper eller noen med familiære bånd som er vil si seg villig til å midlertidig legge ut penger for at du skal få oppfylt båtdrømmen, så er det ingenting som er bedre enn det.

Men det er sjelden noen som gidder å bruke en haug med penger på å finansiere andre menneskers moro. Og det har jeg full forståelse for.

Hva er risikoen ved å oppta et privatlån?

Risikoen er høyere enn man kanskje skulle tro. Hvis du ikke betaler lånet tilbake innenfor rimelig tid, så kan du stå i fare for å ødelegge noen relasjoner. Og vær ærlig med deg selv: det er ikke SÅ farlig å kjøpe den båten at du lar deg friste ut i et farlig farvann (bokstavelig talt).

Hva er sannsynligheten for at man får det?

Det innebærer i stor grad individuelle forhold som det er umulig å skrive noe generelt om. Du har nok større sannsynlighet for å selv være klar over om du har noen venner eller familie som du kan låne penger av.

Båtlån med sikkerhet

Det finnes banker som tilbyr to forskjellige typer sikkerhet i båtlånet: sikkerhet i båten eller sikkerhet i andre eiendeler. Hvis du ønsker å sette sikkerheten i båten din, så skal du regne med at den effektive renten vil bli forholdsvis høy. Det er stor usikkerhet på hvordan en båts verdifall utvikler seg, noe som gjenspeiles i en betydelig høyere rente enn hva du kanskje hadde trodd at du skulle få.

Det andre alternativet er å sette andre eiendeler som leilighet, bil eller MC i sikkerhet. Desto dyrere ”sikkerhetsmaterialet” er, desto lavere rente kan du forvente å få. Men du skal også tenke på risiko. Misligholdelse av et båtlån kan i verste fall føre til at du mister leiligheten og blir sendt ut på gata. Det er nemlig ekstremt viktig at du følger nedbetalingsplanen etter punkt og prikke hvis du ønsker å forhandle ned renten ved å tilby en annen og dyrere verdigjenstand som sikkerhet. Danske Bank og LO Favør er banker i Norge som tilbyr dette.

Kan man få sikkerhet i båten selv om man kjøper brukt båt?

Her varierer bankene veldig. Men ja, noen tilbyr også sikkerhet i bruktbåter dersom du klarer å overbevise banken om at det ligger nok verdi i den båten at det er lønnsomt for dem å kunne ta den i pant mot en lavere rente. Det kan hende at banken legger inn et krav om høyere egenkapitalprosent dersom båten er i veldig dårlig stand. Dette er noe de gjør en beregning på etter at du har lagt inn søknad om lån.

Hva er risikoen ved å oppta et lån med sikkerhet i båt eller andre eiendeler?

Risikoen ligger i en eventuell misligholdelse. Hvis banken sender betalingskrav til inkasso og tar pant i enten båten, leiligheten eller bilen, så er du ille ute. Det er derfor mange velger å ta opp et lån uten sikkerhet når de skal kjøpe MC, bil eller båt.

lanLån uten sikkerhet

Lån uten sikkerhet, også kalt forbrukslån, blir hyppig brukt av kjøpelystne nordmenn. Slike lån er tilgjengelig på internett på alle dagens tider og bankene kjemper en innbitt kamp om å få så mange kunder som mulig. Det åpner muligheter for forbrukerne som ønsker seg lave renter og kostnader.

Hvis du velger ”riktig” bank, så kan du låne opp mot en halv million kroner fra et usikret lån. Flere finansnettsider, gir deg en god oversikt over banker som tilbyr slike lån. Du kan selvfølgelig være dristig og låne fra flere banker samtidig, men dette er noe som ikke anbefales av ganske åpenbare grunner. Med andre ord er det vanskelig å låne seg til å kjøpe de råeste båtene på markedet, men man kan få en helt fin seilbåt eller fritidsbåt til den summen.

Hva er risikoen ved å ta opp lån til en båt uten å sette noe i sikkerhet?

Risikoen er minimal. En hovedregel er selvfølgelig at du aldri skal ta opp et større lån enn hva du vet at du kan betjene, men hvis du holder deg til den regelen skal det godt gjøres å komme skeivt ut. Uansett: det er alltid en mulighet til å selge båten sin kjapt hvis man støter på akutte pengeproblemer. Selv på vinterstid er det nok av nordmenn som ønsker å realisere den maritime drømmen.

Generelle økonomiske råd vedrørende båtkjøp

Husk på at båten kommer til å koste deg penger så lenge du har den. Kostnadsrammen på det totale beløpet etter å ha hatt båt i 10 år er nok mye preget av vedlikehold, stell og kjøp av nye materialer til båten for å holde den på vannet. Båtplass er også en dyr kostnad du er nødt til å inkludere i regnestykket.

Husk også på at lånet skal betales tilbake og at en båt sjelden eller aldri kommer til å stige i verdi. Når du kjøper en båt, så godtar du samtidig at dette er en hobby du kommer til å betale litt for.