20 gode økonomitips for familien

Som familiefar- eller mor er det mye ansvar, der økonomien er en veldig stor del av en familie. Og ofte er dette en del som kan være vanskelig å snakke om, vanskelig å håndtere, og som det ikke minst kan være vanskelig til å få flyt i. Men med riktig innstilling, riktig utgangspunkt og våre beste økonomitips for familien, så skal dette absolutt være mulig!

Sett opp et budsjett

Det første du bør gjøre er å ta kontroll over økonomien. Og hvordan skal man vite hvor det forsvinner mest penger hvis man ikke har oversikt over det? Da lønner det seg med et budsjett, der man fører inntekter og utgifter. Det høres kanskje avansert og tidkrevende ut, men det er svært mye enklere enn hva man tror. Det finnes også mange gode apper til smarttelefoner og budsjettprogrammer på datamaskinen som kan hjelpe deg her.

Start sparingen – umiddelbart

Å spare penger når man allerede sliter høres kanskje rart ut, men det vil være ekstremt viktig å ha ekstra penger på konto når det kommer store og uforventete regninger. Her bør man sette av litt av lønnen hver uke, slik at man har en pengereserve til tungere tider. Når du har satt opp budsjettet ditt, så ser du enkelt hvor mye du kan spare hver måned.

Slutt med impulskjøp

Oi, fikk lyst på sjokolade og brus i dag. Og for ikke å snakke om denne fine kjolen… som du egentlig ikke har råd til å kjøpe. Unngå butikker når man ikke skal kjøpe noe når man trenger, og handle for all del på salg. Og husk ikke minst at snop og søtsaker koster fort det samme som et måltid for hele familien, så her er det garantert penger å spare.

Lær barna om penger

Hadde du selv lært om økonomi og fornuftig bruk av penger som barn, så ville du kanskje ikke hadde hatt det så trangt økonomisk nå. Så unngå at det samme skjer med barna! Lær de om sparing, fortell de om familiens økonomiske situasjon og generelt vær opplysende.

Snakk om penger

Snakker ikke du og partneren din om penger, så blir det vanskelig å få kontroll på økonomien. Vi vet at dette er et vanskelig tema i mange forhold, men det er såpass viktig og forholdet vil aldri bli optimalt dersom man ikke er åpen om økonomien til hverandre.

Sammenlign tilbud og priser

Det er mye penger å spare på å handle i riktig butikk, på riktig tidspunkt. Prissammenligning på nettet kan spare deg for svært mye penger, da det ofte er store forskjeller i priser på de nøyaktig samme produktene.

Handle «first price»

Det som tidligere var kjent som «first price» produkter er nå erstattet med kjedenes egne produkter. Og selv om de er billige, så behøver de nødvendigvis ikke være dårligere! Her er det helt klart mye penger å spare.

Sammenlign abonnementer og tjenester

Har du den billigste strømleverandøren? Eller det billigste abonnementet på mobil? Vi kan nesten si for sikkert at det er penger å spare hos de fleste husholdninger på å skifte ut diverse abonnementsløsninger.

Handle på salg

Salgsvarer kan også spare deg for mye penger, enten det er snakk om matvarer eller nye klær. Faktisk så vil vi påstå at de som sliter med dårlig råd ikke bør handle ting som ikke er på salg eller på tilbud. Strengt, men såpass realistiske må man faktisk være.

Refinansier gjeld

Har du hatt samme rente på boliglånet i flere år? På tide å refinansiere! Det samme gjelder med all annen gjeld, spesielt den dyre gjelden er det viktig å refinansiere. Renter er en stor utgift i husholdningen og her kan man gjerne spare penger.

Kjøp brukt og selg gammelt

Kanskje har du mye «skrot» som ligger i garasjen eller boden, som egentlig ikke er skrot og andre kan ha nytte av. Og på samme måte har nok mange andre noe du trenger. Kjøp brukt, spar miljøet og spar lommeboken.

Betal den dyreste gjelden først

Boliglånet kommer du ikke til å betale ned med det første, og studielånet har meget gunstige vilkår. Prioriter derfor all nedbetaling av gjeld til forbrukslån, kredittkort, billån eller lignende.

Må du ha bilen?

Å ha bil koster penger, med forsikringer, bensin, årsavgift, bompenger og kanskje også lån. Kan du droppe bilen og heller benytte deg av kollektivtrafikk, så vil dette helt klart spare deg for penger.

Si opp ting du ikke bruker

Ser du én episode på Netflix i måneden, og kanskje en fotballkamp på TV2 Sumo en sjeldent gang? Eller må du egentlig ha Spotify Premium? Slike abonnementsløsninger koster deg mye penger over lengre tid, og man trenger ikke ha alle.

Ønsk deg noe du trenger

Bursdager, julegaver eller andre høytider er ofte anledning for gaver. Her må man ønske seg ting man virkelig trenger, og eventuelt penger. Det er ikke rom for ting man «bare har lyst på»!

Tenk økonomisk – alltid

Det gjelder fra handlingen i butikken til når man planlegger ferien. Her må man tenke hva man har råd til, og ikke hva man skulle ønske man har råd til.

Bruk ferie- og skattepenger fornuftig

Feriepengene er kjærkommen for de fleste, og får man penger tilbake på skatten så er det sjeldent noen som surmuler for det. Men disse pengene bør du bruke fornuftig, enten på nedbetaling av hastegjeld eller på sparing.

Skaff deg et kredittkort

Høres kanskje rart ut, men et kredittkort har mange fordeler (deriblant på bensin og drivstoff) som kan spare deg for mye penger. Her er det bare å utnytte de fordelene man får!

Drop fast-food og take-away!

Det frister kanskje å dra med seg en pizza eller spise på en restaurant for å selv slippe å lage mat, men det koster mer enn du tror. Spesielt for en stor familie vil det være svært mye å spare på å lage mat hjemme.

Tenk positivt

Det høres kanskje simpelt ut, men positive tanker vil faktisk kunne hjelpe deg økonomisk sett. Ofte når man er langt nede og depressiv på grunn av økonomi, så vil man bare kjøre seg enda lengre ned i grøfta. Derfor – tenk at det løser seg!